Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/algemeen40.png

Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking

Donderdag 18 april, woensdag 15 mei, donderdag 16 mei en woensdag 22 mei 2024

Fysiotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking beweegt zich op een bijzonder onderdeel van het werkgebied van de fysiotherapeut. Een werkgebied dat zeer uitgebreid is omdat de verstandelijk beperkte als doelgroep, en hiermee ook de indicaties voor fysiotherapeutisch handelen, zeer divers is. Na het volgen van deze cursus  heb je kennis en vaardigheden ontwikkeld om specifieke sensomotorische en bewegingsvraagstukken die samenhangen met een verstandelijk handicap te beantwoorden.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 24 april 2024

Het is van belang dat je kennis hebt van verschillende vormen van dementie en de daarmee gepaard gaande verschillen in motorische stoornissen. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in werkzame interventies en de juiste meetinstrumenten in te kunnen zetten. In deze masterclass wordt inzicht gegeven in de motorische problemen bij dementie (o.a. paratonie) en worden handvatten voor de praktijk gegeven.

images/40/hart40.png

Cursus Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is/wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Aandachtsgroep Inspanningsfysiologie Revalidatiegeneeskunde (AIRe) en de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.

images/40/lymfe40.png

Compressietherapie bij (lymf)oedeem: nieuwe inzichten en toepassingen

Vrijdag 26 april en vrijdag 21 juni 2024

Na deze cursus kun je goed onderbouwde keuzes maken ten aanzien van compressietherapie in de behandeling van patiënten met oedeem, de gemaakte keuzes verantwoorden, uitvoeren en evalueren. Tevens kan je bij deze patiënten alle voorgeschreven vormen compressietherapie aanleggen en hen instrueren hoe zij deze zelf op adequate wijze kunnen aanleggen.

images/40/lymfe40.png

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuissetting

Woensdagmiddag en -avond 15 mei en woensdagmiddag en -avond 29 mei 2024

Deze cursus is een basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische, in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Na de cursus heb je voldoende basiskennis om patiënten die een medische behandeling voor kanker (hebben) ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden..

images/40/lymfe40.png

ONLINE: Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass

Donderdagmiddag en -avond 16 mei 2024

Na deze online masterclass heb je kennis van de rol die genetica speelt bij de ontwikkeling van het lymfestelsel, de kenmerken van verschillende syndromen waarbij lymfatische afwijkingen een onderdeel zijn en de impact van primair lymfoedeem op iemands gezondheid. Je bent in staat adequaat door te verwijzen als je aanwijzingen vindt voor primair lymfoedeem.

images/40/msk40.png

Hoofdpijnklachten en de fysiotherapeutische mogelijkheden

Vrijdag 17 mei 2024

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

images/40/lymfe40.png

Webinar 'Ontrafeling van de koorden': alles over het axillary web syndrome

Woensdagavond 22 mei 2024

Het Axillary Web Syndrome (AWS) is een fenomeen dat zich voor kan doen na oncologische behandeling bij borstkanker of melanoom. Door patiënten vaak ervaren in combinatie met pijn, een strak gevoel en angst. AWS kan onder andere de schoudermobiliteit fors beperken. In de fase tussen oncologische chirurgie en radiotherapie kan dit vertraging geven in de start voor de radiotherapie, wat zeer ongewenst is. Het AWS kan ook problemen opleveren in het algemeen dagelijks leven van patiënten. Het AWS is lange tijd een onderbelicht onderwerp geweest binnen de (na)zorg voor patiënten na oncologische ingrepen.

images/40/msk40.png

NIEUW: Musculoskeletale manuele technieken: schouder en elleboog

Donderdag 23 mei en donderdag 30 mei 2024

In deze uiterst praktische scholing staat een lichaamsgerichte benadering van patiënten met musculoskeletale klachten centraal. Samen met de docenten werk je twee dagen aan je sensomotorische competenties: je verbetert je manueel-diagnostische vaardigheden en leert hoe je je manueel-therapeutische interventies daarop kunt afstemmen. Na afloop heb je niet alleen je hands-on technieken bijgespijkerd, maar kijk je ook met een frisse blik naar patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten.

images/40/psycho40.png

Webinar 'Het sensitisatiemodel als hulpmiddel in de communicatie met patiënten met ALK'

Donderdagavond 23 mei 2024

ALK is een doorontwikkeling van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). In oktober 2023 promoveerde dr. Carine den Boer op een onderzoek waarbij huisartsen ALK met behulp van centrale sensitisatie uitleggen aan hun patiënten. In dit webinar legt ze uit hoe je het sensitisatiemodel kunt gebruiken in het gesprek met patiënten met ALK.

images/40/msk40.png

Fysiotherapie en fascia

Vrijdag 24 mei 2024

Door de cursus ‘Fysiotherapie en fascia’ te volgen leer je om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten lokale en regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen.

images/40/bekken40.png

Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei 2024

In deze zeer praktische cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ kun je je als  (bekken-)fysiotherapeut bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio. Deze cursus is in 2020 vernieuwd en is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut / Bekkenfysiotherapeut met 14 punten.

images/40/lymfe40.png

Verbeter je klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem: cursus ‘Lymfe-casuïstiek’

Vrijdag 24 mei 2024

De eendaagse cursus ‘Lymfe-casuïstiek’ draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

images/40/sport40.png

Factsheet cryotherapie

Bron: Topsport Topics, 20 maart 2024

Sommige topsporters kiezen ervoor om hun lichaam na een zware inspanning af te koelen. Het doel is de vermoeidheid weg te nemen en het herstel te verbeteren. Onderdompeling in een koudwaterbad is hiervoor de bekendste manier is, maar de laatste jaren neemt ook de populariteit van cryotherapie toe. Daarbij is extreem koude lucht het koelmiddel. In deze factsheet lees je dat cryotherapie ervoor kan zorgen dat een sporter minder spierpijn ervaart, maar dat dit niet gepaard gaat met minder spierschade of een sneller herstel.

images/40/hart40.png

Meer gevallen van tbc nu coronapandemie voorbij is

Bron: RTL Nieuws, 22 maart 2024

Het aantal gevallen van tuberculose (tbc) in Nederland neemt toe nu de coronapandemie achter de rug is en de maatregelen tegen dat virus niet meer gelden.

images/40/neuro40.png

Ouderenzorgorganisaties richten regionaal expertisecentrum dementie op

Bron: Skipr, 26 maart 2024

Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland gaan een regionaal expertise centrum voor dementiezorg oprichten. De samenwerking richt zich op het landelijke zorgprogramma D-zep, dat zich inzet voor kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

images/40/algemeen40.png

Kamerdebat over arbeidsmarktbeleid in de zorg

Bron: KNGF, 21 maart 2024

Deze maand debatteerde de vaste commissie voor VWS met de VWS-ministers Helder en Dijkstra over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.

images/40/kinderen40.png

Na een hersenschudding hebben jonge kinderen typische klachten

Bron: Medisch contact, 22 maart 2024

Jonge kinderen die een hersenschudding oplopen hebben waarschijnlijk deels andere klachten en symptomen dan oudere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open. Er is enig dispuut over de vraag of jonge en oudere kinderen (waarbij de grens ligt bij ongeveer 6 jaar) in dat opzicht verschillen.

images/40/bekken40.png

Gesprekstool voor betere communicatie met zwangeren

Bron: Vakblad Vroeg, 21 maart 2024

Hoe weet je of de informatie die je aan zwangeren geeft goed aankomt? De gesprekstool helpt geboortezorgverleners om beperkingen in hun gezondheidsvaardigheden in kaart te brengen. De volgende stap is om de zorg hier beter op af te stemmen.

images/40/algemeen40.png

Artsen gaan met ‘Dokters Vandaag’ de strijd aan tegen desinformatie op TikTok

Bron: Skipr, 20 maart 2024

Met het nieuwe TikTok-kanaal ‘Dokters Vandaag’ willen artsen betrouwbare antwoorden geven op veelvoorkomende medische vragen. Het kanaal is een reactie op een overvloed aan medische desinformatie op social media.

images/40/algemeen40.png

Ons visuele jaarverslag van 2023 staat online

met voorbeelden van onze diensten

Bekijk ons visuele jaarverslag van 2023, met links naar voorbeelden van onze diensten, zoals van een webinar, e-learning, podcast en referaat.

images/40/ouderen40.png

Sociale activiteiten kunnen cognitieve achteruitgang voorkomen bij bewoners woonzorgcentra

Bron: Amsterdam UMC, 19 maart 2024

Bewoners in woonzorgcentra gaan cognitief minder snel achteruit als ze meedoen aan sociale activiteiten, zoals contact hebben met anderen of meedoen met evenementen. Onderzoek van Amsterdam UMC onder 3.600 bewoners in 42 Nederlandse en Belgische woonzorgcentra, toont aan dat deelname aan sociale activiteiten een beschermend effect heeft voor mensen die cognitief nog goed functioneren.

images/40/psycho40.png

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

Bron: Skipr, 19 maart 2024

Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie te erkennen als een “belangrijk gezondheidsprobleem”. Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten “open en onbevooroordeeld” benaderen, stelt de raad in een advies aan minister Conny Helder.

images/40/ouderen40.png

‘Senioren rekenen te veel op zorg en overheid’

Bron: Skipr, 19 maart 2024

Veel senioren rekenen erop dat de overheid, hun partner en de gezondheidszorg alles regelen als er iets met hen gebeurt. Dit terwijl dat helemaal niet meer vanzelfsprekend is. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie ANBO-PCOB.

images/40/hart40.png

Vastendieet helemaal niet gezond: kans op overlijden door hart- en vaatziekten mogelijk stuk groter

Bron: Scientias, 19 maart 2024

Een paar uur eten en de rest van de dag honger lijden, het is al jaren een populaire manier om een paar pondjes kwijt te raken. Ook voor de algehele gezondheid kiezen mensen ervoor om een vastendieet te volgen. Maar nu blijkt uit een enorme studie dat dit waarschijnlijk helemaal niet goed voor je is.

images/40/sport40.png

Hoeven we straks niet meer te sporten? Er komt mogelijk een pil aan met hetzelfde effect

Bron: Scientias, 18 maart 2024

Wie gezond wil leven, moet ook sporten, zoveel is wel duidelijk. Maar dat is niet altijd makkelijk om in te passen in een druk leven met een gezin, werk en al die andere dingen die je nog wilt doen. Ook zijn er mensen die niet kunnen sporten door ziekte of beperkingen. Hoe ideaal zou het zijn als er dus een pil is, die het effect van sporten nabootst? Onderzoekers zijn er een eind mee op weg.

images/40/hart40.png

Een op twintig jongeren houdt langdurig coronaklachten

Bron: Skipr, 18 maart 2024

Ongeveer een op de twintig jongeren heeft na een besmetting met het coronavirus daar lang klachten aan overgehouden. Dit wordt postcovid of langdurige covid genoemd. Bij volwassenen is het ongeveer 3 procent.

images/40/lymfe40.png

Britse wetenschappers ontwikkelen slimme beha voor vrouwen met borstkanker

Bron: Nu, 18 maart 2024

Britse wetenschappers werken aan een slimme beha die bij borstkankerpatiënten kan monitoren of een tumor groeit of terugkeert. De uitvinding kan de overlevingskans vergroten, meldt The Guardian.

images/40/algemeen40.png

Wat weet jij over beperkte gezondheidsvaardigheden?

Bron: VvOCM, 18 maart 2024

Wist je dat één op de vier inwoners van Nederland beperkte gezondheidsvaardigheden heeft? Het kan niet anders dan dat jij hier in je praktijk ook mee te maken hebt. Herken jij het bij patiënten? En weet je hoe je daarmee omgaat? Deze vraagstukken staan centraal in de campagne Begrijpelijk communiceren.

images/40/lymfe40.png

‘Dokter Google’ dan toch niet zo nutteloos als gedacht: volgens nieuwe studie spoor je deze kanker sneller op

Bron: Nieuwsblad, 12 maart 2024

Je symptomen opzoeken via Google, uitkomen bij de vreselijkste ziekte en vervolgens in paniek een afspraak maken bij de huisarts: de diagnose van dokter Google resulteert vaak in meer onnodige stress dan in betrouwbare medische feiten. Maar niet altijd, zo blijkt. Nieuw onderzoek stelt dat het opzoekingswerk zinvol kan zijn om eierstokkanker te ontdekken in een vroeg stadium.

images/40/kinderen40.png

Statistieken stellen: “Ouders geven obesitas door aan hun kinderen”

Bron: Nieuwsblad, 12 maart 2024

Ouders met overgewicht geven het gezondheidsprobleem door aan hun kinderen. Dat concludeert een nieuwe studie. Het hebben van één ouder met obesitas verdrievoudigt de kans op zwaarlijvigheid. Als moeder en vader allebei zwaarlijvig zijn, verzesvoudigt het risico.

images/40/kinderen40.png

Bewegend leren: stand van zaken vanuit de wetenschap

Bron: Alles over sport, 18 maart 2024

Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door, waardoor basisscholen een belangrijke rol spelen om kinderen meer te laten bewegen[1]. Veel scholen zetten momenteel in op bewegend leren om kinderen gedurende een schooldag fysiek actiever te laten zijn. Maar wat is bewegend leren precies? En wat is er vanuit de wetenschap bekend over de effecten van bewegend leren? Dit artikel geeft een overzicht van onderzoek naar de effecten van bewegend leren op leerprestaties en het functioneren van kinderen in de klas.

images/40/neuro40.png

Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 maart 2024

Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'.

images/40/algemeen40.png

Duitse Voedselcirkel: weinig vlees en veel groenten en fruit

Bron: Nieuws voor diëtisten, 15 maart 2024

De Duitse evenknie van het Voedingscentrum – Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE)– heeft een nieuwe Voedselcirkel gelanceerd. Het advies is om overwegend plantaardige voedingsmiddelen te eten. Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer per week 120 gram geadviseerd en van worst 2 keer per week 30 gram. De aanbeveling voor groenten en fruit is juist hoog: 550 gram per dag.

images/40/lymfe40.png

Bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn: ‘We weten veel beter hoe kankercellen zich gedragen. Dat geeft ruimte voor nuance’

Bron: Volkskrant*, 15 maart 2024

Kortere chemokuren, geen bestraling, niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans niet daalt - en het bespaart de maatschappij mogelijk veel geld.

images/40/algemeen40.png

Hoe gaan we om met obesitas? ‘Bij elke andere ziekte praten patiënten mee, maar bij obesitas niet’

Bron: NRC*, 14 maart 2024

Hoe pak je obesitas aan? Vijf deskundigen geven hun visie. „De stem van mensen met obesitas wordt nog onvoldoende gehoord.”

images/40/algemeen40.png

‘Ik wil AI dichter bij de zorgpraktijk brengen’

Bron: Amsterdam UMC, 14 maart 2024

Artificiële intelligentie heeft veel meerwaarde in de medische wereld, vindt hoogleraar translationele Artificiële Intelligentie Henk Marquering. Tegelijk vindt hij het hoog tijd de hype rond AI wat te temperen. Want ondanks al die ‘intelligentie’ van AI, zijn er te weinig toepassingen die echt de stap naar de klinische praktijk hebben kunnen maken.

images/40/bekken40.png

Doorbraak: deel vroeggeboortes kan voorkomen worden

Bron: RTL Nieuws, 14 maart 2024

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 11.000 baby's te vroeg geboren, waarvan zo'n 250 extreem vroeg: vóór 26 weken. Maar niet voor lang meer. Uit recent onderzoek van een hoogleraar Verloskunde aan het Amsterdam UMC blijkt nu dat een deel daarvan kan worden voorkomen. Een belangrijke doorbraak, want de gevolgen van vroeggeboorte zijn tot op latere leeftijd voelbaar.

images/40/sport40.png

Infographic eetstoornissen en verstoord eetgedrag

Bron: Topsport Topics, 14 maart 2024

Topsporters kampen vaker met verstoord eetgedrag en eetstoornissen dan niet-sporters. Hoe hoger de prestatiedruk, hoe vaker verstoord eetgedrag voorkomt. Deze infographic biedt een overzicht van de gevolgen van verstoord eetgedrag, hoe je het kunt herkennen, en wat je kunt doen om verstoord eetgedrag bij sporters te voorkomen.

images/40/neuro40.png

AI legt verband tussen symptomen en afwijkingen hersenweefsel

Bron: Medisch contact, 14 maart 2024

Het verband tussen neurodegeneratieve hersenziekten, afwijkingen in het hersenweefsel en de bijbehorende symptomen is vaak niet eenduidig; sommige symptomen komen bijvoorbeeld voor bij meerdere aandoeningen, en het klinisch beeld kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, wat zelfs kan resulteren in verkeerde diagnoses. Daar zouden onderzoekers en artsen meer duidelijkheid over willen hebben.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.