kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Barthel Index geschikt om fysiek functioneren te meten bij geriatrische revalidatie

Bouwstra H. Journal of the American Medical Directors Association 2018

De Barthel Index is voldoende betrouwbaar, valide en onderscheidend om veranderingen in fysiek functioneren te meten bij geriatrisch revaliderende ouderen. Dat concluderen onderzoekers van het VU medisch centrum. Zij lieten verpleegkundigen uit elf Nederlandse verpleeghuizen een Barthel Index invullen voor 207 ouderen aan het begin en einde van hun geriatrische revalidatie.

Ouderen zelfredzamer door adequate overdracht van ziekenhuis naar revalidatie en thuis

Everink IHJ. BMC Geriatrics 2018

Ouderen die bij de transitie van ziekenhuis via geriatrische revalidatie naar huis een zorgpad volgen, redden zich beter en hun mantelzorgers voelen zich minder belast dan wanneer de continuïteit van zorg niet wordt gestroomlijnd. Dat concludeert een onderzoeksteam van de Universiteit van Maastricht dat twee groepen patiënten en hun mantelzorgers volgde: één groep voor invoering van het zorgpad geriatrische revalidatiezorg, en één groep na invoering.

Ouderen met valverleden zijn minder stabiel bij stappen over obstakel

Pieruccini-Faria F. Journals of Gerontology: Medical Sciences 2018

Ouderen die in het afgelopen jaar gevallen zijn variëren hun looppatroon in aanloop naar een obstakel meer dan ouderen zonder valverleden. De Canadese onderzoekers van deze transversale studie vermoeden dat de eerder gevallen ouderen uit voorzichtigheid hun looppatroon aanpassen. Dit werkt echter averechts: door het verstoorde loopritme worden zij instabieler en lopen juist meer risico op een val.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Sociale kwetsbaarheid van ouderen

Duur: 23:08 min | Spreker: drs. Steven Bunt

In deze webcast vertelt drs. Steven Bunt meer over kwetsbaarheid in het algemeen, de invloed van de sociale context op gezondheid en welzijn en benoemt hij aangrijpingspunten vanuit een sociale behoeften benadering.

Themaberichten

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 7 december

Deelnemers dienen de cursus Valpreventie en valtraining (programma Vallen Verleden Tijd) te hebben gevolgd. Na de cursus heeft de deelnemer zijn kennis met betrekking tot het Vallen Verleden Tijd programma verder verdiept.

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

9, 30 november en 14 december

Na deze nieuwe cursus is de deelnemer in staat de verschillende domeinen van palliatieve zorg te herkennen en te benoemen. De deelnemer kent de (medische) behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen, kan de waarde en beperkingen van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en kwaliteit van leven in deze fasen benoemen en hier naar handelen.

Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

21 en 28 oktober

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid

27 en 28 september

Na de cursus is de deelnemer in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

woensdag 17 april

In deze masterclass worden door experts waaronder dr. J.S.M. Hobbelen (foto) state of the art inzichten gegeven in paratonie en motorische stoornissen, onderzoek en behandelbare grootheden. Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Masterclass 'Casuïstiek psychogeriatrie'

Woensdag 3 april

Aan de hand van casuïstiek nemen ervaren praktijkdocenten u mee in de observatie, onderzoek en behandeling. Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie / Geriatriefysiotherapeut (CKR) met 7 punten.

Valpreventie: Bewegen draagt bij aan verlagen valrisico voor ouderen

Bron: Alles over Sport, 14 maart 2019

De Gezondheidsraad heeft kunnen aantonen dat voldoende bewegen mét de aanvulling van bot- en spierversterkende en balansoefeningen bijdraagt aan verlaging van het valrisico. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat in 2017 maar liefst 102.000 ouderen na een val in of rondom het huis bij de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht kwamen.

Schakelafdeling moet doorstroom kwetsbare ouderen versnellen

Bron: Maastricht UMC, 12 maart 2019

Het Maastricht UMC+ en zorginstelling Envida openden deze week officieel een schakelafdeling voor kwetsbare ouderen die na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of Huisartsenpost niet meteen naar huis kunnen, maar ook niet opgenomen hoeven te worden. De ouderen verblijven maximaal 72 uur op deze afdeling.

Subsidieoproep opengesteld voor verder ontwikkelen van netwerken rondom thuiswonende ouderen

Bron: Persbericht ZonMW, 5 maart 2019

Het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) heeft een nieuwe subsidieoproep opengesteld: ‘Uitwerkingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Fase II’. Met deze subsidie kunnen netwerken van professionals die welzijn, ondersteuning en zorg bieden aan thuiswonende ouderen het netwerk verder ontwikkelen en verbeteren door samen met een actieonderzoeker aan de slag te gaan met specifieke thema’s en praktijkleren.

Apathie leidt tot subjectief verminderd functioneren

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 25 februari 2019

Het fysiek functioneren van ouderen met apathie is slechter dan dat van ouderen zonder apathie. Naar eigen zeggen functioneren apathische ouderen 2 jaar na een eerste meting nog slechter. Objectief is deze achteruitgang echter niet of nog niet meetbaar, blijkt uit onderzoek van Marieke Henstra (Amsterdam UMC, locatie AMC) en collega’s (J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019;74:254-60).
* Voor deze bron moet worden betaald.

 

Een dieet tegen dementie: werkt dat?

Bron: Gezondheidsnet, 25 februari 2019

Als je gezond eet en actief blijft, loop je minder risico op dementie. Voedingskundige Ondine van de Rest, assistent-hoogleraar aan Wageningen University & Research Centre, legt uit wát je dan het beste kunt eten.

Meer gebroken heupen, maar minder bij 85-plussers

Bron: Skipr, 22 februari 2019

Het aantal mensen met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Hoewel een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing, breken 85-plussers hun heup juist minder vaak.

Minister wil meer geld voor dementieonderzoek

Bron: Skipr, 20 februari 2019

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil meer geld vrijmaken voor onderzoek naar dementie. Momenteel is jaarlijks 8 miljoen euro beschikbaar, De Jonge wil dat binnen enkele jaren verdubbelen tot 16 miljoen.

Mogelijke doorbraak: cholesterolremmers tegen alzheimer

Bron: GezondheidsNet, 14 februari 2019

Het verlagen van het cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen in het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, of het verminderen van de ernst ervan. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell.

Nederlandse ouderen sporten steeds langer

Bron: Alles over Sport, 7 februari 2019

Nederlandse ouderen blijven vaker sportief actief. De wekelijkse sportdeelname van zowel 65-tot 80-jarigen als 80-plussers, steeg de afgelopen jaren sterk, van 25 procent in 2001 tot 42 procent in 2017.

Duizeligheid blijft moeilijk te behandelen

Bron: Amsterdam UMC, 7 februari 2019

Ouderen vinden het lastig om een combinatie van behandelingen tegen duizeligheid op te volgen. Terwijl artsen en wetenschappers dit echter wel als een mogelijke oplossing voor duizeligheid zien. Dit stelt huisarts in opleiding Hanneke Stam. Stam onderzocht of een prognose-georiënteerde aanpak werkt voor duizelige ouderen.

Optimale tijdsduur tot operatie bij een heupfractuur

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 7 februari 2019

De optimale tijdsduur tot operatie bij patiënten met een heupfractuur is nog steeds onderwerp van discussie en hierover is veel gepubliceerd. Hoewel ‘tijdsduur tot operatie’ sinds 2017 een kwaliteitsindicator is op de transparantiekalender van het Zorginstituut Nederland, bestaat er in de literatuur geen consensus over de tijdsduur waarbinnen patiënten met een heupfractuur geopereerd moeten zijn.

Promotie: Sensoren in huis verminderen de valangst van ouderen

Bron: ZorgVisie, 5 februari 2019

Sensoren in huis en coaching tegen valangst geven ouderen met een gebroken heup meer zelfvertrouwen in het doen van hun dagelijkse activiteiten. Tevens verloopt het herstelproces beter en sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Margriet Pol, ergotherapeut bij de Hogeschool van Amsterdam.

Zorginstellingen willen kwetsbare ouderen uit ziekenhuis houden

Bron: Skipr, 5 februari 2019

Aafje, Amaris, Vivium en Beweging 3.0 slaan de handen ineen met Zilveren Kruis om kwetsbare ouderen uit het ziekenhuisbed te houden. De vier zorgorganisaties en de zorgverzekeraar willen onnodige opname voorkomen door een diagnose- en observatieperiode in te lassen om vast te stellen welke zorg de oudere nodig heeft.

Rotterdams onderzoek: gezonde leefstijl leidt tot zes jaar langer leven

Bron: NOS, 5 februari 2019

Wie niet rookt, niet kampt met overgewicht en een gezonde bloeddruk heeft, leeft gemiddeld zes jaar langer. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust?

Bron: Medicalfacts, 29 januari 2019

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die kwetsbare ouderen kunnen vertonen bij opname in het ziekenhuis. Verwarde ouderen proberen vaak zonder hulp uit bed te komen om rond te dwalen. Hierbij lopen ze het risico te vallen. Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen gebruikt de afdeling Geriatrie vanaf nu een speciaal tentbed, ook wel poseybed genoemd, om dit te voorkomen.

We weten misschien eindelijk wat de oorzaak is van de ziekte van Alzheimer

Bron: NewScientist, 25 januari 2019

Als je tandvlees vanochtend bij het tandenpoetsen bloedde, is het misschien een goed idee om dat eens in de gaten te houden. Mogelijk hebben we de oorzaak van de ziekte van Alzheimer gevonden in Porphyromonas gingivalis, de belangrijkste bacterie bij chronische tandvleesaandoeningen.

Vroeg gebruik Parkinsonmedicijn ook veilig op lange termijn

Bron: Medicalfacts, 24 januari 2019

Het klassieke medicijn levodopa dat klachten vermindert bij Parkinson kan zonder probleem bij de eerste symptomen van de ziekte worden gebruikt. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn.

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Bron: Skipr, 24 januari 2019

Van de mantelzorgers in Nederland ervaart 71 procent een hoge werkdruk door de combinatie van werk en mantelzorg. 73 procent van hen heeft het gevoel dat de combinatie werk en mantelzorg niet goed is geregeld. Dit blijkt uit onderzoek van de vakbond CNV dat is uitgevoerd door Maurice de Hond.

90 miljoen voor inzet technologie bij zorg thuis

Bron: Rijksoverheid, 17 januari 2019

Inzet van technologie kan voor veel ouderen met een chronische ziekte of beperking van betekenis zijn, om met een goede kwaliteit van leven zelfstandig te kunnen blijven wonen. Om de inzet van zulke e-health toepassingen toe te laten nemen, investeert het kabinet de komende jaren 90 miljoen euro via een stimuleringsregeling.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-2
  NPi-service Lymfologie en Oncologie 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-psychosomatiek-2019-2
  NPi-service Psychosomatiek 2019-2

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • unieke-kans-om-de-opleiding-oedeemfysiotherapie-op-korte-termijn-te-volgen-nog-1-plaats-beschikbaar
  Unieke kans om de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ op korte termijn te volgen. Nog 1 plaats beschikbaar.

  lees meer...

 • praktijkcursus-in-het-water-start-22-maart-deze-cursus-vindt-1-maal-per-3-jaar-plaats
  Praktijkcursus in het water. Start: 22 maart. Deze cursus vindt 1 maal per 3 jaar plaats.

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

 • 1-daagse-cursus-over-pluis-en-niet-pluis-patronen-van-de-knie-op-maandag-1-april-2019
  1 daagse cursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie op maandag 1 april 2019

  lees meer...

 • mobilizing-awareness-voor-fysio-en-oefentherapeuten-plaats-bij-2e-en-4e-trap-in-april
  ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten. Plaats bij 2e en 4e trap in april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • diagnostiek-en-behandeling-van-primair-lymfoedeem-nieuwste-inzichten-in-masterclass-op-zaterdag-11-mei-2019
  Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass op zaterdag 11 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo