NPi-service Lymfologie en oncologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Nazorg van mensen met kanker - van ziekenhuis naar de eerste lijn?

Overlevenden van kanker krijgen doorgaans de eerste 5 jaar na de behandeling nazorg in het ziekenhuis. Maar misschien moeten we door het toenemende aantal overlevenden wel een deel van de nazorg overhevelen van ziekenhuizen naar de eerste lijn. Hoe kijken de patiënten met kanker daar eigenlijk zelf tegenaan? Nederlandse onderzoekers zochten het uit door mensen met borst- en darmkanker hierover te interviewen.

- Patient Education and Counseling 2024, Liemburg et al.
- Maarten van Egmond PhD, Theo Ruitenbeek
-> Lees in PDF

Manuele lymfedrainage bij armlymfoedeem – nuttig voor vrouwen die niet (willen) oefenen?

Manuele lymfedrainage is van oudsher een onderdeel van de behandeling van vrouwen met lymfoedeem. De effectiviteit van manuele lymfedrainage staat de laatste jaren echter ter discussie. Om te onderzoeken wat de invloed van manuele lymfedrainage als opzichzelfstaande behandeling op het beloop van lymfoedeem is, voerden Spaanse wetenschappers een gerandomiseerde studie uit. Meer weten over hun bevindingen? Lees dan het referaat!

- Journal of Clinical Medicine 2024, Da Cuña-Carrera et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, prof. dr. Nele Devoogdt
-> Lees in PDF

Nieuwe podcast: 'Wat weten we nu over lipoedeem?'

Veel mensen weten niet precies wat lipoedeem is. De aandoening blijft dan ook meestal lang fout gediagnosticeerd, of wordt helemaal niet herkend. Wat weten we op dit moment wel? Dat zochten Poolse fysiotherapeuten uit. Ze bestudeerden de wetenschappelijke literatuur om de kennis over dit onderwerp in kaart te brengen.
-> Log in en luister

Nieuwe e-learning 'Twee nieuwe inzichten over compressietherapie bij armlymfoedeem na borstkanker'

Deze e-learning gaat over twee recente inzichten op het gebied van compressietherapie bij mensen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem van de arm. Is het voor alle patiënten met mild armlymfoedeem zinvol om vroeg te beginnen met compressietherapie? En kun je armlymfoedeem verminderen door ‘s nachts compressie toe te passen?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Trainen tijdens chemotherapie'

In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Physical activity and pain in people with cancer: a systematic review and meta-analysis.
-> Support Care Cancer

Literatuurlijst 2024-3

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Oedeem krijgt aan het einde van het leven maar weinig aandacht 
-> Fysiek functioneren met neuropathische klachten na chemotherapie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!

Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

Bron: Het Laatste Nieuws, 18 april 2024

Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap.

Speciaal kookboek brengt mensen met slikproblemen plezier in eten terug

Bron: De Telegraaf, 18 april 2024

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en cardioloog, elke week een medische vraag van een lezer. Deze keer: Mijn man kan vanwege ziekte niet goed meer slikken waardoor (samen) eten niet fijn meer is. Met z’n allen hetzelfde eten is al helemaal lastig geworden. Heeft u tips?

Prostaatkankerstichting onderzoekt impact urineverlies na operatie

Bron: Skipr, 9 april 2024

De Prostaatkankerstichting heeft bijna duizend patiënten gevraagd wat de impact is van urineverlies op het dagelijks leven. Aanleiding is de recente berichtgeving over het gebrek aan transparantie over de grote verschillen in zorguitkomsten tussen ziekenhuizen.

Bijscholing Onconet 2024: oncologische gynaecologie

Zaterdag 13 april 2024

In de jaarlijkse bijscholing van Onconet staat deze keer de oncologische gynaecologie centraal. Hoe kom je bij deze patiënten tot een optimaal behoud of verbetering van de fitheid? Om hier achter te komen, gaan de sprekers in op de verschillende diagnoses en behandeltechnieken binnen de oncologische gynaecologie en lichten ze toe wat de huidige evidence voor beweeg- én voedingsinterventies is.

Compressietherapie bij (lymf)oedeem: nieuwe inzichten en toepassingen

Vrijdag 26 april en vrijdag 21 juni 2024

In deze cursus wordt je geïnformeerd over de laatste inzichten met betrekking tot compressietherapie en leer je goed onderbouwde keuzes te maken ten aanzien van de toepassing van compressie in de behandeling van patiënten met (lymf)oedeem, de gemaakte keuzes te verantwoorden, uit te voeren en te evalueren. Tevens leer je de diverse vormen van compressie aan te leggen en patiënten te instrueren hoe zij deze zelf op adequate wijze kunnen aanleggen.

Elke twee jaar door een ct-scan helpt longkanker opsporen bij 60-plussers die roken, of dat vroeger deden

Bron: AD, 8 april 2024

60-plussers die jarenlang hebben gerookt, hebben veel meer aan een longscan dan aan alleen hulp bij het stoppen met roken. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Waarom kan een longkankerscreening vooral veel leed besparen onder oudere (ex-)rokers?

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting

Woensdagmiddagen en -avonden 15 mei en 29 mei 2024

In deze cursus krijg je als ziekenhuisfysiotherapeut de medische en fysiotherapeutische kennis aangereikt die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Ook de psychosociale aspecten die een rol spelen bij oncologische patiënten komen aan de orde, en hoe je als ziekenhuisfysiotherapeut je begeleiding daarop kunt afstemmen.

Verdubbeling prostaatkanker wereldwijd in 2040: 'Loopt uit de hand'

Bron: RTL Nieuws, 5 april 2024

Het aantal mannen wereldwijd met prostaatkanker zal naar verwachting zijn verdubbeld in 2040. Dat blijkt uit een analyse van medisch tijdschrift The Lancet. Monique Roobol, vooraanstaand expert op het gebied van prostaatkanker in Nederland, pleit voor bevolkingsonderzoek. "Als we de komende jaren niets doen, zal dit uit de hand lopen."

ONLINE: Masterclass over de diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem

Donderdagmiddag en -avond 16 mei 2024

Deze voor oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten uiterst interessante masterclass gaat over veranderingen in het lymfestelsel die veroorzaakt zijn door genetische afwijkingen. De aanleg en functie van het lymfestelsel kan aanzienlijk verschillen tussen mensen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen. NB: deze masterclass kan zowel op locatie als online worden gevolgd.

Prehabilitatie door Zorginstituut Nederland geduid als (nog) geen vergoede zorg

Bron: KNGF, 28 maart 2024

Ondanks veelbelovende resultaten heeft Zorginstituut Nederland (ZiN) besloten om prehabilitatie, een intensief traject om patiënten fit te krijgen voor een operatie, niet op te nemen in de basisverzekering. De voortgang van prehabilitatie komt nu bij de ziekenhuizen die ermee werken, in gevaar.

Webinar 'Ontrafeling van de koorden': alles over het axillary web syndrome

Woensdagavond 22 mei 2024

Het Axillary Web Syndrome (AWS) is een fenomeen dat zich voor kan doen na oncologische behandeling bij borstkanker of melanoom. Door patiënten vaak ervaren in combinatie met pijn, een strak gevoel en angst. Een AWS kan o.a. de schoudermobiliteit fors beperken en problemen opleveren in het algemeen dagelijks leven van patiënten. Sonja de Vlaming MSc en Michelle Verseveld MSc reiken je in dit webinar de laatste inzichten aan wat betreft de etiologie, risicofactoren, het beloop, tekenen en symptomen van AWS, rode vlaggen geassocieerd met AWS, het verschil tussen AWS en Mondor’s disease en de stand van de evidentie m.b.t. de behandeling van AWS.

Naasten van palliatieve kankerpatiënten verlangen naar ondersteuning

Bron: Skipr, 27 maart 2024

Het emotioneel welzijn van naasten van kankerpatiënten in hun laatste levensfase neemt tijden deze periode significant af. Dat concludeert Laurien Ham in haar promotieonderzoek. Een gebrek aan voldoende ondersteuning vanuit zorgverleners en toenemende mantelzorgdruk versterken dit probleem.

Verbeter je klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem: cursus ‘Lymfe-casuïstiek’

Vrijdag 24 mei 2024

Wil je als oedeemfysiotherapeut je klinisch redeneren en beredeneerd handelen bij patiënten met lymfoedeem graag verbeteren? Volg dan de eendaagse cursus ‘Lymfe-casuïstiek’. Aan de hand van casuïstiek bespreken we wat voor patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door jou als oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’

De prijs van de e-learning bedraagt € 59,00

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In de E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’ worden achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking toegelicht en geoefend. Vragen (en antwoorden) die daarbij centraal staan zijn: Welke FITT-factoren horen bij welke gewenste uitkomsten? Hoe bouw je een training op? Met welke risico’s moet je rekening houden, in het bijzonder in de palliatieve fase? Hoe screen je op die risico’s?

Britse wetenschappers ontwikkelen slimme beha voor vrouwen met borstkanker

Bron: Nu, 18 maart 2024

Britse wetenschappers werken aan een slimme beha die bij borstkankerpatiënten kan monitoren of een tumor groeit of terugkeert. De uitvinding kan de overlevingskans vergroten, meldt The Guardian.

Start met de NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’. Zowel op locatie als online te volgen

Zaterdag 21 september, vrijdagmiddag en -avond 4 oktober en zaterdag 5 oktober 2024

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.

Bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn: ‘We weten veel beter hoe kankercellen zich gedragen. Dat geeft ruimte voor nuance’

Bron: Volkskrant*, 15 maart 2024

Kortere chemokuren, geen bestraling, niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans niet daalt - en het bespaart de maatschappij mogelijk veel geld.

Specialiseer je bij het NPi tot oedeemfysiotherapeut: Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’

Start: vrijdag 11 oktober 2024

Voor fysiotherapeuten is de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ de snelste route naar een specialisatie, namelijk die van oedeemfysiotherapeut. De opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ van het NPi bestaat uit 10 contactdagen (verdeeld over 5 blokken van 2 dagen) en een studiebelasting van 130 uur. Deze opleiding voldoet aan de criteria van de NVFL voor een initiële opleiding tot oedeemfysiotherapeut en geeft daarmee toegang tot het Aantekeningenregister Oedeemfysiotherapeut. De opleiding is met 130 punten geaccrediteerd voor het Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF).

‘Dokter Google’ dan toch niet zo nutteloos als gedacht: volgens nieuwe studie spoor je deze kanker sneller op

Bron: Nieuwsblad, 12 maart 2024

Je symptomen opzoeken via Google, uitkomen bij de vreselijkste ziekte en vervolgens in paniek een afspraak maken bij de huisarts: de diagnose van dokter Google resulteert vaak in meer onnodige stress dan in betrouwbare medische feiten. Maar niet altijd, zo blijkt. Nieuw onderzoek stelt dat het opzoekingswerk zinvol kan zijn om eierstokkanker te ontdekken in een vroeg stadium.

De rol en beïnvloeding van fascia binnen de behandeling van lymfoedeem bij oncologische patiënten: masterclass door expert uit Finland

Zaterdag 12 oktober 2024

In deze masterclass krijg je als oncologie-/oedeemfysiotherapeut inzicht in de functie en werking van het fasciale systeem en in de tekens en symptomen van disfuncties in het fasciale systeem. Tevens leer je hoe je disfuncties in het fasciale systeem therapeutisch kunt beïnvloeden bij patiënten met lymfoedeem en littekens ten gevolge van de behandeling voor kanker. De masterclass wordt (in het Engels) gegeven door Tiina Lahtinen-Suopanki, fysiotherapeut en oedeemtherapeut uit Finland. Zij is een mondiale expert op dit terrein en een zeer inspirerende docent.

De meerwaarde van lymfofluoroscopie voor de oedeemtherapie - ONLINE masterclass

Dinsdag 15 oktober 2024

Heb je als oedeemfysiotherapeut wel eens patiënten met lymfoedeem die niet reageren op jouw behandeling met lymfedrainage of compressietherapie zoals je zou willen? Dan biedt lymfofluoroscopie mogelijk een oplossing. Hierdoor krijg je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkige lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen. Wil je hier meer over weten? Volg dan de ONLINE masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’.

Darmkanker vaker vroeg ontdekt, daardoor meer kans op overleven

Bron: Skipr, 11 maart 2024

Kankergezwellen in de darmen worden steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Daardoor is het gemakkelijker om er iets tegen te doen, en hebben de patiënten een betere kans de ziekte te overleven. Dat constateert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

ONLINE of op locatie: Masterclass ‘Fysiotherapie bij hemato-oncologische ziektebeelden’

Zaterdag 19 oktober 2024

Oncologiefysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor hemato-oncologische ziektebeelden. In deze masterclass worden recente ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn. Deze masterclass kan zowel op locatie (Conferentiecentrum Kaap Doorn) als online worden gevolgd.

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker

Vrijdag 8 november en zaterdag 9 november 2024

Door deze cursus te volgen verkrijg je inzicht in de medische behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen en in de mogelijkheden van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en vitaliteit in deze fasen. Tevens leer je hoe je beweeginterventies op maat op kunt stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase en hoe je mantelzorgers gerichte adviezen kunt geven over transfers.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling

Donderdagavond 14 november (online), vrijdagmiddag en -avond 22 november en zaterdagochtend 23 november 2024

In deze cursus leer je als oedeemfysiotherapeut / huidtherapeut / diëtist een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus ben je in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak. Bekijk ook de videotrailer om een goed beeld te krijgen van de cursusinhoud.

Praktijkdagen lymfologie in Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde

Woensdag 20 en donderdag 21 november 2024

Tijdens deze praktijkdagen in het Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL) van ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten leer je als oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up uit de richtlijn lymfoedeem toe te passen in de verschillende stadia van lymfoedeem, bij hoog-complexe patiënten.

Webinar ‘Compressie bij lymfoedeem: cruciaal én complex’

Maandagavond 25 november 2024

Compressietherapie vormt de hoeksteen van de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Het heeft als doel om de zwelling te reduceren en te stabiliseren. Om dit doel te bereiken is het echter zeer belangrijk om per patiënt de juiste beslissingen te nemen. Welke keuzes er worden gemaakt qua vorm van compressie en type materiaal, hangt af van een grote variëteit van patiënt- en oedeem-gerelateerde factoren. Dit webinar heeft als doel om je wegwijs te maken in de complexe wereld van compressie.

Masterclass: ‘Beweegprogramma prostaatkanker’

Zaterdag 30 november 2024

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In deze masterclass worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Zo kun je je als oncologisch geschoolde fysiotherapeut goed voorbereiden op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.

Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie

Zaterdag 14 december 2024 en voorafgaande E-learning

Wil je leren hoe je jouw fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling voor kanker ondergaan het beste vorm kunt geven? Volg dan de cursus ‘Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie’. Door de continu veranderende gezondheidstoestand van deze patiënten beter te leren interpreteren, kun je hun trainingsprogramma’s op adequate wijze aanpassen en de effectiviteit ervan verhogen. Deze cursus bestaat naast een fysieke cursusdag uit een voorafgaande e-learning module.

E-learnings, podcasts en meer