kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Training bij kinderen met jeugdreuma is veilig maar is het ook effectief?

Klepper S. Pediatric Physical Therapy 2019

Het lijkt erop dat kinderen met juveniele idiopathische artritis (JIA) veilig kunnen trainen en ook vooruitgang kunnen boeken op het gebied van pijn, ROM en kwaliteit van leven. Met name Pilates, aqua therapie en thuisoefeningen lijken goed te werken voor deze groep kinderen. Dit blijkt uit de resultaten van een geactualiseerde systematisch literatuuronderzoek. Echter, slechts drie van de acht gevonden studies vonden positieve effecten waardoor het onduidelijk blijft of alle soorten fysieke training effectief zijn.

HIT ook geschikt voor kinderen met lichamelijke beperkingen

Zwinkels M. Pediatric Physical Therapy 2019

Kinderen met lichamelijke beperkingen die hoge intensiteit intervaltraining (HIT) doen, verbeteren hun anaerobe uithoudingsvermogen en behendigheid, maar niet hun zuurstofopnamevermogen of cardio-metabole gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de sport-2-stay- fit studiegroep, uitgevoerd bij 70 kinderen en adolescenten uit het speciaal onderwijs in Nederland.

Kinderfysiotherapeuten tasten nog in het duister bij kinderen met hypermobiliteit

Peterson B. Journal of Foot and Ankle Research 2018

Hoewel kinderfysiotherapeuten vaak kinderen met hypermobiliteit in hun praktijk behandelen, is er nog geen bewijs dat dit daadwerkelijk zinvol is. Uit een systematische literatuurstudie waarbij onderzoekers onder meer het bewijs voor fysiotherapie bij kinderen met Hypermobility Spectrum Disorder (HSD) of hypermobiele Ehlers Danlos syndroom (hEDS) met beperkingen van de onderste extremiteit onderzochten, blijkt dat dringend gedegen onderzoek nodig is.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie

Duur: 15:39 min | Spreker: Eline A.M. Bolster MSc

In deze webcast vertelt Eline Bolster meer over klinische inspanningstesten die bij kinderen toegepast kunnen worden, zoals een looptest en een maximale inspanningstest op een fietsergometer.

Themaberichten

Nieuwe opleiding ‘Kinderbekkenfysiotherapie’

Start in juni 2019

Deze opleiding voor kinderfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid. Het docententeam bestaat naast verschillende medisch specialisten (onder andere een uroloog, gynaecoloog, MDL-arts en een kinderchirurg) ook uit bekkenfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en kinderbekkenfysiotherapeuten. Op die manier wordt zowel de inhoudelijke diepgang als de praktische toepassing gewaarborgd.

Volop belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Maandag 16 september 2019

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen

Donderdagmiddag en –avond 21 en vrijdag 22 november

De kinderfysio- en oefentherapeut kan een belangrijke rol spelen in de multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht. In deze 2-daagse cursus staat een interventie centraal die de BMI verlaagt en een actieve leefstijl stimuleert. Deze bewezen interventie is ontwikkeld en onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag en is opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van invloed op participatie in fysieke activiteit, en kinderen met DCD hebben een lager sportief zelfbeeld dan normaal ontwikkelende kinderen. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens een therapeutische interventie.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’. Samenwerken loont: 1 + 1 = 3

Vrijdagmiddag en –avond 15 en zaterdag 16 november

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld.

Praktijkcursus ‘Inspanningsfysiologie en kinderen’

Woensdagen 9 oktober en 13 november

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, is een gedegen kennis over inspanningsfysiologie en trainingsleer noodzakelijk. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend.

Blokhuis breidt hielprik uit met screening op drie stofwisselingsziekten

Bron: Rijksoverheid, 15 maart 2019

Vanaf 1 oktober 2019 wordt de screening van pasgeboren baby’s via de hielprik uitgebreid met drie stofwisselingsziekten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Activity trackers voor kinderen: een slechte of goede evolutie?

Bron: Het Laatste Nieuws, 14 maart 2019

Activity trackers zijn al langer razend populair bij volwassenen. Maar sinds kort zijn er ook exemplaren voor kinderen op de markt. Kunnen deze wearables je kroost er ook echt toe aanzetten om meer te bewegen?

Remco Veltkamp: "Games kunnen meer (buiten) spelen juist stimuleren"

Bron: Universiteit Utrecht, 11 maart 2019

Remco Veltkamp, hoogleraar Interaction Technology bij het departement Informatica, werkt aan 'Games for Good'. Game- en mediatechnologie die iets, in welk domein dan ook, verbeteren: door middel van beeld, muziek, 3D-toepassingen en interactieve games. Als roerganger van het UU-focusgebied Game Research past het Dynamics of Youth-thema Healthy play, better coping precies in Veltkamps straatje.

Nederlandse jeugd beweegt nog steeds niet genoeg

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 5 maart 2019

Jongeren bewegen niet genoeg. Dit blijkt uit het rapport ‘Gezondheid en Welzijn van Scholieren’, de Nederlandse tak van Health Behaviour in Schoolaged Children (HBSC). Ook eten zij niet gezond genoeg.

Wat baby’s horen bepaalt voor groot deel hun taalontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 5 maart 2019

Er is een enorm verschil in het aantal woorden dat kinderen horen in hun omgeving. En dat taalaanbod vertaalt zich naar de taalvaardigheid van kinderen.

Opgroeien in groen verkleint kans op psychische stoornissen

Bron: Vakblad Vroeg, 4 maart 2019

Kinderen die in een groene omgeving opgroeien hebben minder kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen dan kinderen die in een grote, niet zo groene, stad wonen. Dit geldt voor vrijwel alle stoornissen.

Hoeveel moet een kind bewegen?

Bron: Alles over sport, 4 maart 2019

Vraag je je weleens af of je kind voldoende beweegt? Bewegen is erg belangrijk en gezond en daarmee een must voor opgroeiende kinderen.

'Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek'

Bron: Gezondheidsnet, 1 maart 2019

Eén op de zeven kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar heeft gehoorschade die mogelijk veroorzaakt is door het luisteren naar te harde muziek. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ouders geen idee hoe hoog het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

App helpt jongeren bij juist gebruik van medicijnen

Bron: Skipr, 25 februari 2019

De Universiteit Utrecht heeft een app ontwikkeld die jongeren met een chronische ziekte moet helpen bij het goed gebruiken van hun medicijnen. De jongeren staan via de app in contact met hun apotheker, die hen helpt hun medicijnen op tijd en op de juiste manier in te nemen.

Vetontwikkeling in peutertijd verhoogt risico op obesitas

Bron: Vakblad Vroeg, 22 februari 2019

Snelle toename van vetmassa in de peutertijd draagt ​​bij aan een hoger risico op obesitas op schoolgaande leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van onderhuids vetweefsel in de peutertijd op de totale vetmassa en vet rond de lever bij schoolgaande kinderen.

‘Kleuters die veel tv-kijken of met tablets spelen, ontwikkelen zich trager.’ Klopt dit wel?

Bron: Volkskrant, 20 februari 2019

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: kleuters die van jongs af aan naar schermpjes kijken, lopen achter.

Studie toont aan dat narcose geen hersenschade aanricht bij baby's

Bron: Volkskrant, 17 februari 2019

Baby’s die vanwege een korte operatie onder narcose gaan, houden daar geen hersenschade aan over. Dat schrijft een internationale groep wetenschappers deze week in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.

Vooral zitten voor tv draagt bij aan ontwikkelen van obesitas

Bron: Vakblad Vroeg, 17 februari 2019

Het is algemeen bekend dat veel zitten obesitas op jonge leeftijd in de hand werkt. Grootste boosdoener blijkt televisiekijken. Dit heeft vergeleken met andere vormen van zitten de meeste invloed op het vormen van vetcellen.

Nee, jongens lopen niet achter in hersenontwikkeling

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2019

Meisjes presteren op school beter dan jongens, maar dat ligt niet aan een verschil in ontwikkeling van de hersenen. Die conclusie trekt de Leidse psycholoog Lara Wierenga in haar hersenonderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Cognitive Neuroscience.

Logopediestudenten brengen Taalontwikkelingsstoornis onder de aandacht

Bron: Hanzehogeschool, 8 februari 2019

Kentalis, Pento en de opleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen slaan de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zo'n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom 'Als taal geen feestje is'.

Zorgstandaard ADHD geeft duidelijkheid over diagnostiek en behandeling

Bron: Medicalfacts, 6 februari 2019

Sinds maandag 4 februari is de zorgstandaard ADHD beschikbaar op GGZ Standaarden.nl. Deze zorgstandaard brengt de adviezen van alle richtlijnen van de organisaties die betrokken zijn bij de ADHD-zorg tezamen, zoals die van huisartsen, jeugdzorg, jeugd­gezondheidszorg en de ggz.

Specialisten werken samen in Parel voor Duchenne en Becker spierdystrofie

Bron: LUMC, 4 februari 2019

Specialisten en fysiotherapeuten vanuit de zeven umc’s en de vier centra voor thuisbeademing gaan samenwerken binnen een zogeheten Parel voor Duchenne en Becker spierdystrofie, geleid vanuit het LUMC. Doel van de Parel is uniforme en optimale zorg voor patiënten in heel Nederland te koppelen aan gestandaardiseerd verzamelen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.

Voetbal- en hockeywereld twijfelen over nut van selectie bij jonge kinderen

Bron: NOS, 4 februari 2019

Jonge voetballers en hockeyers hebben waarschijnlijk meer plezier in hun sport en ontwikkelen hun talenten beter als ze tot ongeveer hun twaalfde jaar allemaal evenveel aandacht krijgen. Vanuit die gedachte is voetbalbond KNVB begonnen met een onderzoek naar trainingen waarin ook niet-selectieteams de best mogelijke training krijgen.

Onderzoekers VUB flinke stap dichter bij behandeling van erfelijke spierziekte

Bron: HLN BE, 30 januari 2019

Onderzoekers van de VUB zijn een flinke stap dichter bij een therapie van de ziekte van Duchenne, een onomkeerbare spierziekte die vooral jongens treft.  Professor Thierry Vanden Driessche en zijn collega Marinee Chuah konden bij muizen een gen met een genezend effect in de spiercellen binnensmokkelen en het ook te activeren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-2
  NPi-service Lymfologie en Oncologie 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-psychosomatiek-2019-2
  NPi-service Psychosomatiek 2019-2

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • unieke-kans-om-de-opleiding-oedeemfysiotherapie-op-korte-termijn-te-volgen-nog-1-plaats-beschikbaar
  Unieke kans om de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ op korte termijn te volgen. Nog 1 plaats beschikbaar.

  lees meer...

 • praktijkcursus-in-het-water-start-22-maart-deze-cursus-vindt-1-maal-per-3-jaar-plaats
  Praktijkcursus in het water. Start: 22 maart. Deze cursus vindt 1 maal per 3 jaar plaats.

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

 • 1-daagse-cursus-over-pluis-en-niet-pluis-patronen-van-de-knie-op-maandag-1-april-2019
  1 daagse cursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie op maandag 1 april 2019

  lees meer...

 • mobilizing-awareness-voor-fysio-en-oefentherapeuten-plaats-bij-2e-en-4e-trap-in-april
  ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten. Plaats bij 2e en 4e trap in april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • diagnostiek-en-behandeling-van-primair-lymfoedeem-nieuwste-inzichten-in-masterclass-op-zaterdag-11-mei-2019
  Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass op zaterdag 11 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo