Wachtlijst

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke (J.A) Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 04

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / ergotherapeuten / handtherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: vrijdag 14 juni 2019
Einddatum: vrijdag 14 juni 2019
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 32
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Engels
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: expert
Cursusnummer: 1905521
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Cursusdatum

Vrijdag 14 juni 2019

Kosten

Euro 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 225,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor het register: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie met 6 punten.

Beschrijving

Let op: Accreditatie wordt aangevraagd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie en voor de Ergotherapeuten (ADAP)

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses’. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysio- en ergotherapeuten die een opleiding Handtherapie volgen of hebben afgerond.

Het PIP-gewricht levert ondanks intensieve therapie vaak teleurstellende resultaten op waarbij veelvuldig zowel op de korte als op de lange termijn extensie tekorten en/of flexiecontracturen ontstaan met het risico voor het ontstaan van een Boutonniere deformiteit welke zeer beperkend kan zijn. Tot een jaar of tien geleden was het immobiliseren van het PIP direct post trauma of postoperatief de standaard maar recent wordt er steeds vaker direct gestart met een vorm van early active motion (EAM).

Deze masterclass zal de meest recente ontwikkelingen op het gebied van early active motion (EAM) bij zowel het open als het gesloten extensor peesletsel van zone 3-4 bespreken. Hierbij zal eerst uitgebreid worden ingegaan op de specifieke anatomie en biomechanica van het extensor mechanisme die zorgt voor de normale PIP-extensie om zo een goede onderbouwing te geven van de soms nog experimentele EAM-protocollen. Een goed begrip van de ingewikkelde spier/pees balans die normale PIP-extensie waarborgt geeft de beste leidraad voor het opstellen van een behandelplan met als doel het voorkomen van flexiecontracturen of het ontstaan van een extensor tekort t.h.v. zone 3-4.

Er zullen in deze masterclass zowel theoretische als praktische handvaten gegeven worden om de meeste complicaties het hoofd te bieden. Verschillende protocollen en de wetenschappelijke onderbouwing van deze protocollen zullen worden besproken. Verschillende opties voor spalken en meerdere manieren voor het uitvoeren van EAM zullen de revue passeren. Dit met als doel om de deelnemer alle benodigde kennis en tools te geven om een zo optimaal mogelijk eindresultaat voor de patiënt te behalen.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer op basis van de opgedane kennis en vaardigheden zelfstandig bij iedere patiënt met een extensorpeesletsel zone 3-4 zowel in het acute als in het chronische traject een adequate early active behandeling geven en instaat zijn om deze waar nodig aan passen voor een zo optimaal mogelijk eindresultaat

Didactische werkwijze

Interactive responscolleges en workshops

Docenten

  • J.W. Howell, fysiotherapeut, MSc, CHT
  • mw. G. van Strien MSc, fysiotherapeut, handtherapeut CHT-NL

Cursusleiding

  • J.W. Howell, fysiotherapeut, MSc, CHT
  • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn
Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo