NPi-service Bekkenproblematiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Seksuele functie bij vrouwen: het effect van bekkenbodemspiertraining

Seksuele disfunctie komt bij veel vrouwen voor. Het lijkt erop dat bekkenbodemspiertraining voor een betere kwaliteit van leven kan zorgen bij deze vrouwen, onder andere door het stimuleren van de bloedcirculatie. Echter is hier nog geen uitgebreid onderzoek naar gedaan. Noorse en Braziliaanse onderzoekers wilden in kaart brengen wat het effect is van bekkenbodemspiertraining op het verbeteren van de vrouwelijke seksuele functie. Benieuwd wat zij concluderen? Lees dan dit referaat!

- American Journal of Obstetrics & Gynecology 2024, Homsi et al.
- Ester Weerdenburg MSc, dr. Rik van Lunsen
-> Lees in PDF

Mannen met chronische bekkenpijn (CPPS): hoe kun je ze helpen?

Mannen hebben ook een bekkenbodem! Verreweg de meeste studies binnen de bekkenproblematiek gaan over vrouwen. Terwijl mannen ook te maken hebben met bekkenklachten. Een veelvoorkomend probleem bij mannen is het chronische bekkenpijnsyndroom. Amerikaanse onderzoekers namen 30 studies onder de loep die onderzoek deden naar de behandelvormen van het chronische bekkenpijnsyndroom. Zij beschreven hun bevindingen in deze narratieve review. Benieuwd wat zij concluderen? Lees dan dit referaat!

- Sexual Medicine Reviews 2023, Sandler et al.
- Ester Weerdenburg MSc, dr. Rik van Lunsen
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Prolaps: wat weten we nu over verzakkingsklachten?'

Deze e-learning gaat over verzakkingsklachten. Wat zijn kenmerken van een verzakking? Waarom krijgen vrouwen hiermee te maken? En wat is de invloed op het leven van de patiënt?

- 2 accreditatiepunten voor Algemeen fysiotherapeut en Bekkenfysiotherapeut
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Nieuwe podcast 'Zwangeren met obesitas: gaan zorgverleners het gesprek aan?'

Obesitas tijdens de zwangerschap brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het blijft echter een gevoelig onderwerp, zeker als een zwangere vrouw zich schaamt voor haar gewicht.

Durven zorgverleners in de geboortezorg het gesprek aan?
-> Log in en luister

E-learning 'Hardlopen rondom de zwangerschap'

In deze e-learning staat hardlopen rondom de zwangerschap centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek, een referaat en een samenvatting met tips uit een Britse richtlijn over het hervatten van hardlopen na de bevalling.

- 2 accreditatiepunten voor deelregister Bekkenfysiotherapeut
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Pelvic floor injury during vaginal birth is life-altering and preventable: what can we do about it?
-> American Journal of Obstetrics & Gynecology

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Braziliaanse wetenschappers: "Onderzoek de bekkenbodem (ook) in staande positie"
-> Psychosociale aspect ontbreekt vaak in internationale richtlijnen voor aanhoudende bekkenpijn
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over de bekkenbodem!

Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei 2024

In de afgelopen 50 jaar is er veel gepubliceerd over myofasciale pijn (dr. Janet Travell en dr. David Simons) en ondanks de nodige discussie wordt het bestaan van deze myofasciale triggerpoints als pathofysiologische neuromusculaire entiteit toch door vele specialismen binnen de geneeskunde serieus genomen. Reden genoeg voor (bekken)fysiotherapeuten om kennis te nemen van deze ontwikkeling en zich te bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints. In deze cursus zal het onderzoek naar en de behandeling van myofasciale triggerpoints bij cliënten met klachten over de bekken-buik-bilregio centraal staan.

Gesprekstool voor betere communicatie met zwangeren

Bron: Vakblad Vroeg, 21 maart 2024

Hoe weet je of de informatie die je aan zwangeren geeft goed aankomt? De gesprekstool helpt geboortezorgverleners om beperkingen in hun gezondheidsvaardigheden in kaart te brengen. De volgende stap is om de zorg hier beter op af te stemmen.

Webinar 'Seksueel trauma - gevolgen voor het bewegend functioneren'

Dinsdagavond 17 september 2024

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer de mogelijke oorzaken van aanhoudende klachten betreffende het bewegend functioneren ten gevolge van een seksueel trauma benoemen. Tevens kan de deelnemer deze klachten herkennen en duiden bij patiënten die slachtoffer zijn van seksueel geweld en die mogelijk op een andere manier benaderd dienen te worden. Na dit webinar heeft de deelnemer handvatten om bij het vermoeden van een seksueel trauma de juiste adviezen te kunnen geven.

Doorbraak: deel vroeggeboortes kan voorkomen worden

Bron: RTL Nieuws, 14 maart 2024

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 11.000 baby's te vroeg geboren, waarvan zo'n 250 extreem vroeg: vóór 26 weken. Maar niet voor lang meer. Uit recent onderzoek van een hoogleraar Verloskunde aan het Amsterdam UMC blijkt nu dat een deel daarvan kan worden voorkomen. Een belangrijke doorbraak, want de gevolgen van vroeggeboorte zijn tot op latere leeftijd voelbaar.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en geriatriefysiotherapeuten

Donderdag 19 september, vrijdag 11 oktober en vrijdag 15 november 2024

Bekkenbodemproblemen zoals urineverlies, ontlastingsverlies en verzakkingsklachten komen voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. De prevalentie van deze klachten neemt toe bij het ouder worden en tast de kwaliteit van leven aan. Tevens kunnen het belemmerende factoren zijn bij het slagen van de therapie. Maar ook kunnen urine- en ontlastingsverlies veroorzaakt worden door een verminderde mobiliteit en sarcopenie. Urine- en ontlastingsverlies zijn vaak redenen waarom men niet meer zelfstandig kan wonen en omgekeerd ontstaat dit als men in een verpleeginrichting wordt opgenomen. Een alerte houding van de (geriatrie)fysiotherapeut is daarom belangrijk.

Minister trekt geld uit voor meer onderzoek vrouwenaandoeningen

Bron: Skipr, 8 maart 2024

Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) stelt een “substantieel bedrag” beschikbaar waarmee extra onderzoek kan worden gedaan naar gezondheidsproblemen die alleen vrouwen treffen. Het gaat bijvoorbeeld om endometriose, bekkenbodemproblemen en cyclusstoornissen. Dat heeft de minister vrijdag bekendgemaakt.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdag 20 september en zaterdag 21 september 2024

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de hulp aan mensen met bekkenbodemklachten na een seksueel trauma een specifieke benadering vereist van de bekkenfysiotherapeut, en dat deze problematiek om een specifieke scholing vraagt. Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op klachten over en disfuncties van de bekkenbodem die zich manifesteren bij vrouwen en mannen als gevolg van een seksueel trauma. De gevolgen van het trauma op het gebied van mictie en defecatie komen aan de orde, als ook de gevolgen op het seksuele, psychosociale en relationele vlak.

Meer aandacht voor gezondheid van vrouwen kan miljarden besparen

Bron: Skipr, 8 maart 2024

Investeringen in betere diagnose en behandeling van vrouwspecifieke klachten zouden minstens 7,6 miljard euro aan zorg- en verzuimkosten besparen, blijkt uit onderzoek. Dat meldt NRC.

Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’ (voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten)

Maandag 23 september 2024

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de hulp aan mensen met bekkenbodemklachten na een seksueel trauma een specifieke benadering vereist van de bekkenfysiotherapeut, en dat deze problematiek om een specifieke scholing vraagt. Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op klachten over en disfuncties van de bekkenbodem die zich manifesteren bij vrouwen en mannen als gevolg van een seksueel trauma. De gevolgen van het trauma op het gebied van mictie en defecatie komen aan de orde, als ook de gevolgen op het seksuele, psychosociale en relationele vlak.

Pijn door endometriose wellicht verminderd door medicijn esketamine

Bron: Nu, 1 maart 2024

In Delft en Leiden start deze maand een onderzoek naar het effect van esketamine op de pijn van vrouwen die endometriose hebben. 56 vrouwen met die aandoening doen mee aan het onderzoek.

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op 27 september 2024

Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen.

Meerwaarde van bewegen in de zwangerschap uitgelicht

Bron: Vakblad Vroeg, 19 februari 2024

‘Bewegen in de zwangerschap’. Zo luidt de titel van een nieuw factsheet van de KNOV. Het document gaat uitvoerig in op een gezond bewegingspatroon in de zwangerschap. Aan bod komen zowel veilige als onveilige bewegingsactiviteiten, met aandacht voor de gevolgen.

ONLINE of op locatie: Cursus ’De overgang'

Vrijdag 8 november 2024

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

Masterclass ‘Het PPP-concept bij incontinentie’ voor bekkenfysiotherapeuten

Zaterdag 30 november 2024

Zowel urge- als stressincontinentie kunnen behandeld worden door een gericht oefenprogramma. Het PPP-concept (Position, Proprioception, Pelvic floor) is een oefentherapie waarbij houdingen gebruikt worden voor de proprioceptieve training van de bekkenbodemspieren. In essentie komt dit concept erop neer dat de aanspanning van de oppervlakkige en diepe spierlagen van de bekkenbodem in de juiste volgorde wordt geoefend in verschillende houdingen. Dit principe wordt gehanteerd bij de behandeling van patiënten die moeite hebben met het selectief activeren van de bekkenbodemspieren.

E-learnings, podcasts en meer